Vývoj miminka - 1. měsíc

Vývoj miminka - 1. měsíc

Máte za sebou porod, ten vytoužený okamžik, na který jste čekali 9měsíců, a začíná pro Vás období sžívání se se svým miminkem.

Toto období je pro čerstvou maminku velmi náročné, a proto je důležité, abyste byla v pohodě a hodně odpočívala. Zapomeňte na úklid, a pokud to jen jde, když odpočívá miminko, odpočívejte taky.

V prvním měsíci se miminko vyvíjí velice rychle. Novorozeňátka vyrostou za jeden den až o 1,2 mm a během 4 - 6 měsíců znásobí svou porodní váhu. Uvádí se, že pokud miminko dobře prospívá, tak by mělo mít 6 - 8 mokrých plenek za den.

Co se týče fyzického vývoje, tak novorozenec po narození leží převážně v podobně ohnuté poloze, jakou zaujímal v matčině bříšku. Novorozené miminko uchopuje vše, co mu dáte do ručičky, třeba vaše prsty, tento uchopovací reflex patří k vrozeným reflexům miminka, stejně jako výrazný sací a Moorův reflex (tzv. reflex překvapení). Na konci prvního měsíce bude nejspíš umět otáčet hlavu ze strany na stranu, když bude ležet na zádech, kopat nohama, zaměřit zrak na obličej a při položení na bříško na chvíli zvedne hlavičku.

Miminko první měsíc většinu času prospí a většinou se bude budit jen kvůli jídlu, nebo když bude potřebovat vyměnit plenku. Spánek, jídlo, přebalování budou ty nejčastější činnosti, které Vás první měsíc budou provázet.

Sociální vývoj vašeho miminka ovlivníte z velké části i Vy rodiče a proto jej od narození můžete stimulovat různými podněty. Vaše děťátko si výborně pamatuje hlas a vůni matky. Při prohlížení obličeje se bude dívat na oči, obrysy vlasů, a pokud má pozorovací osoba brýle, bude ji dítě vnímat intenzivněji. Miminko hledá oční kontakt a při mluvení na něj se uklidní, oblíbenější jsou slova, která obsahující velké množství samohlásek. Někdy může na rozhovor mezi dospělým a novorozencem zareagovat vrtěním nebo úsměvem. Na konci 1. měsíce začíná novorozeně plakat se slzami.

Vaše obavy, jestli se vaše miminko vyvíjí tak, jak má, jistě přijdou, ale nejlepší rada zní: nesrovnávejte. Mějte na paměti, že každé dítě je jiné, a proto se každé vyvíjí podle svých dědičných vloh, zdravotního stavu, ale také podle temperamentu. Pouze v případě vážné obavy, zda je vše v pořádku, konzultujte problém s pediatrem.

Výsledky vyhledávání

doprava

nyní od

29,- Kč

image/svg+xml zasilkovna

Více jak 10 let na trhu

Provozujeme E-shop již přes 10 let a máme tak mnoho zkušeností a mnoho spokojených zákazníků, kteří se k nám rádi vracejí. Jsme připraveni Vám nabídnout široký sortiment zboží za skvělé ceny.

30 dní na vrácení zboží

Chápeme případnou změnu názoru a proto Vám umožňujeme do 30 dnů vrátit zakoupené zboží bez udání důvodu

828 ks zboží nejen pro děti skladem

Ve vlastním skladu evidujeme nyní 828 ks zboží nejen pro děti, které jsou připraveny ihned k dodání