8. 9. Mezinárodní den gramotnosti

8. 9. Mezinárodní den gramotnosti

Jak oslavíte Mezinárodní den gramotnosti?

Na dnešní den 8. září vyhlásilo UNESCO v roce 1966 jako International Literacy Day neboli Mezinárodní den gramotnosti, který se slaví po celém světě. Slovo Literacy je odvozené z latinského slova označujícího písmeno (littera) a gramotnost je chápána jako schopnost pracovat s písmeny. V České republice je negramotných, tedy neschopných číst a psát, pouze necelé jedno procento.

Celosvětová statistika uvádí, že přestože dívky rychle dohánějí chlapce (a v některých zemích je dokonce lehce předhánějí), stále tvoří ženy po celém světě dvě třetiny všech negramotných. Největší nerovnost existuje v jižní Asii, kde 73% mužů umí číst a psát, zatímco u žen je to jen 51%.

Tato základní gramotnost by se dala nazvat primární. Od sedmdesátých let 20. století se začíná hovořit o tzv. gramotnosti funkční - schopnosti využívat své dovednosti k plnému zapojení ve společnosti, v níž člověk žije. A jaké druhy gramotností existují? Literární, numerická, čtenářská, počítačová, finanční, právní, zdravotní, jazyková, dopravní, spotřebitelská, ekologická, atd.

Jsou opravdu všechny v tak důležité? Vystačí si někdo v dnešní době pouze s primární gramotností? Pojďme tento den oslavit tak, že dnes obohatíte některou ze svých gramotností a do komentářů pod článkem můžete uvádět, čemu jste se dnes přiučili. Stejně jako pro děti začal školní rok a denně budou obohacovat své znalosti a dovednosti. Mimochodem, nechybí Vám pro děti některé školní potřeby? Stále můžete vybírat z naší široké nabídky doplňků nebo oblečení pro děti.

Výsledky vyhledávání

doprava

nyní od

29,- Kč

image/svg+xml zasilkovna

Více jak 10 let na trhu

Provozujeme E-shop již přes 10 let a máme tak mnoho zkušeností a mnoho spokojených zákazníků, kteří se k nám rádi vracejí. Jsme připraveni Vám nabídnout široký sortiment zboží za skvělé ceny.

30 dní na vrácení zboží

Chápeme případnou změnu názoru a proto Vám umožňujeme do 30 dnů vrátit zakoupené zboží bez udání důvodu

837 ks zboží nejen pro děti skladem

Ve vlastním skladu evidujeme nyní 837 ks zboží nejen pro děti, které jsou připraveny ihned k dodání