8. 3. MDŽ

8. 3. MDŽ

Nejen všechny Gabriely, ale také všechny ženy mohou každoročně slavit 8.března Mezinárodní den žen (ve zkratce MDŽ). Jedná se o mezinárodně uznávaný svátek stanovený Organizací spojených národů k výročí stávky newyorských švadlen v roce 1908, které bojovaly za volební práva žen.

Od roku 1911, kdy byl poprvé slaven v Německu, Rakousko-Uhersku, Švýcarsku, Dánsku a USA, mezi jeho cíle patřilo volební právo žen, od roku 1975 pak je připomínán jako den mezinárodní solidarity žen za rovnoprávnost, spravedlnost, mír a rozvoj.

U nás se MDŽ slavil nejvíce za socialismu. Probíhaly podnikové oslavy, na kterých slavili ale spíše muži než ženy. Na ty se ale také myslelo, dostávaly nejčastěji rudé karafiáty, bonboniéry a například utěrky, zřejmě aby nezapomínaly, kde je jejich místo. V televizi byly vysílány zábavné pořady, jejichž jmenovatelem byla žena a její svátek. Kvůli tomu, že byl tímto způsobem svátek zprofanován, po roce 1989 se nějaký čas v Česku neslavil. Do kalendáře se jako významný den vrátil v roce 2004.

Jak vnímají MDŽ ženy a matky dnes? Dostáváte stále rudé karafiáty? Připojte se se svými názory.

Výsledky vyhledávání

doprava

nyní od

29,- Kč

image/svg+xml zasilkovna

Více jak 10 let na trhu

Provozujeme E-shop již přes 10 let a máme tak mnoho zkušeností a mnoho spokojených zákazníků, kteří se k nám rádi vracejí. Jsme připraveni Vám nabídnout široký sortiment zboží za skvělé ceny.

30 dní na vrácení zboží

Chápeme případnou změnu názoru a proto Vám umožňujeme do 30 dnů vrátit zakoupené zboží bez udání důvodu

837 ks zboží nejen pro děti skladem

Ve vlastním skladu evidujeme nyní 837 ks zboží nejen pro děti, které jsou připraveny ihned k dodání