7. 3. Tomáš

7. 3. Tomáš

Toto mužské křestní jméno slaví svátek v českém i slovenském kalendáři 7. března. Biblické jméno Tomáš má prastarý původ s kořeny v aramejštině. Pochází z aramejského slova „tómá" s významem „dvojče". Toto označení dostal jeden z apoštolů, který šířil víru v božství Ježíše („nevěřící Tomáš").

Podle údajů z roku 2015 je v ČR toto jméno 10. v pořadí podle četnosti a žije zde 178 680 mužů nosících toto jméno.

Charakteristické vlastnosti jména Tomáš jsou neklidnost se střídáním nálad. Pokud využije potenciálu své energie, může z něj být špičkový sportovec, nebo si musí najít zaměstnání, kde tuto energii uplatní. Tomáš je jako Temelín, chvíli pracuje na sto procent, anebo stojí a přemýšlí, jak by vše šlo udělat lépe a chytřeji.

Jméno Tomáš má i ženskou podobu Tomáška, která se však vyskytuje jen zřídka. Variacemi jména jsou Thomas, Tomas, osamostatnila se také zkrácenina jména Tom. Domácky se jméno užívá právě jako Tom, také Tomík, Tomi, Toman, Tomek, Tomča, Tomeš, Tomášek, Tomeček aj.

Jméno využívají i ostatní jazyky, například angličtina, němčina nebo francouzština podobu Thomas (také zkráceně Tom), italština verzi Tommaso, španělština Tomás, portugalština Tomas. Ruština jména zná v podobě Foma, polština ho zná jako Tomasz, maďarština jako Tamás. K významným nositelům jména patřil například filosof 13. století Svatý Tomáš Akvinský nebo italský filosof a básník Tomaso Campanella. Jméno nosil i významný americký vynálezce a podnikatel Thomas Alva Edison, také český podnikatel a proslulý obuvník Tomáš Baťa. Jméno náleží také k prvnímu československému prezidentovi Tomáši Garrigue Mararykovi. Mezi současnými nositeli jména najdeme herce Tomáše Matonohu, Tomáše Töpfera nebo Tomáše Vorla. Nosí ho i populární zpěvák a písničkách Tomáš Klus. Jméno patří i k významným českým sportovcům, jsou jimi například fotbalisté Tomáš Řepka, Tomáš Ujfaluši nebo Tomáš Rosický, také tenista Tomáš Berdych či desetibojař Tomáš Dvořák. Z pohádkových postaviček by se dala uvést velmi oblíbená Mašinka Tomáš.

Výsledky vyhledávání

doprava

nyní od

29,- Kč

image/svg+xml zasilkovna

Více jak 10 let na trhu

Provozujeme E-shop již přes 10 let a máme tak mnoho zkušeností a mnoho spokojených zákazníků, kteří se k nám rádi vracejí. Jsme připraveni Vám nabídnout široký sortiment zboží za skvělé ceny.

30 dní na vrácení zboží

Chápeme případnou změnu názoru a proto Vám umožňujeme do 30 dnů vrátit zakoupené zboží bez udání důvodu

828 ks zboží nejen pro děti skladem

Ve vlastním skladu evidujeme nyní 828 ks zboží nejen pro děti, které jsou připraveny ihned k dodání