28. 10. Den vzniku samostatného československého státu

28. 10. Den vzniku samostatného československého státu

Schválně, dokázali byste vyjmenovat všechny bývalé československé prezidenty?

Československo vzniklo po první světové válce jako jeden z nástupnických států Rakouska-Uherska. V současné době se jedná o již zaniklý stát, který existoval (s krátkou přestávkou během druhé světové války) od 28. 10. 1918 do 31. 12. 1992. Československo pojímalo území Čech, Moravy, Českého Slezska, Slovenska a do roku 1939 i Podkarpatské Rusi. 1. ledna 1993 zaniklo rozdělením se na dva samostatné státy, a sice na Českou republiku a na Slovenskou republiku.

A co přesně se událo dne 28. října 1918. Při jednání Národního výboru v Ženevě o vytvoření a podobě samostatného československého státu, bylo stanoveno, že nový stát bude republikou (ne monarchie) a prvním prezidentem se stane Masaryk. Zpráva o uznání nezávislosti na Rakousku-Uhersku se šířila mezi lidmi a stala impulsem k živelným demonstracím, při nichž lid jásal nejen na Václavském náměstí u pomníku svatého Václava, ale také v ulicích a ničil symboly Rakousko-Uherska. Ještě tentýž den večer vydal Národní výbor první zákon - zákon o zřízení samostatného státu československého.

A je zde správná odpověď na to, v jakém pořadí v jakém vládli českoslovenští prezidenti: Tomáš G. Masaryk, Edvard Beneš, Emil Hácha, Edvard Beneš, Klement Gottwald, Antonín Zápotocký, Antonín Novotný, Ludvík Svoboda, Gustav Husák, Václav Havel.

Výsledky vyhledávání

doprava

nyní od

29,- Kč

image/svg+xml zasilkovna

Více jak 10 let na trhu

Provozujeme E-shop již přes 10 let a máme tak mnoho zkušeností a mnoho spokojených zákazníků, kteří se k nám rádi vracejí. Jsme připraveni Vám nabídnout široký sortiment zboží za skvělé ceny.

30 dní na vrácení zboží

Chápeme případnou změnu názoru a proto Vám umožňujeme do 30 dnů vrátit zakoupené zboží bez udání důvodu

837 ks zboží nejen pro děti skladem

Ve vlastním skladu evidujeme nyní 837 ks zboží nejen pro děti, které jsou připraveny ihned k dodání