14. 3. Den Pí

14. 3. Den Pí

Datum svátku čísla pí (π) vzniklo použitím prvních tří (v praxi nejpoužívanějších) cifer tohoto čísla. Ve Spojených státech je totiž zvykem v datu psát nejdříve číslo měsíce a poté dne. Tedy například 14. březen jako 3. 14. 2015. Shodou okolností toto datum také připadá na výročí narození proslulého teoretického fyzika Alberta Einsteina (14. března 1879 Ulm, Německo).

Číslo pí (π) má hodnotu 3,14159 26535 89793 23846... Číslo není racionální a nelze jej nikdy přesně vystihnout podílem dvou celých čísel, Počet desetinných míst čísla π je nekonečný. Je proto možné jej určovat se stále větší přesností, aniž by se kdokoli mohl dopočítat jeho konce. S použitím výkonných superpočítačů lze dnes stanovit Ludolfovo číslo více než na biliony desetinných míst.

Je zřejmé, že ideálním rokem pro Den pí v historii byl rok 1592 (mimochodem jde o rok narození učitele národů Jana Amose Komenského).

Podobným svátkem je Den přibližného pí, který se slaví 22. července, neboť π se dá nahradit přibližným racionálním číslem (zlomkem) 22/7.

Známé jsou mnemotechnické pomůcky pro zapamatování si čísla pí (pomocí počtu písmen ve slově):

Balada o Ludolfově kapru (12 míst za desetinnou čárkou):

Lín a kapr u hráze,

prohlédli si rybáře,

udici měl novou,

jikrnáči neuplavou.

A pro ty, co si pamatují jen dvě čísla za desetinou čárkou, malá zajímavost podle Guinessovy knihy rekordů. Na prvním místě v počtu zapamatovaných číslic v radě je uváděn Lu, Chao z Číny s počtem 67 890 číslic.

Matematici celého světa v tento den konzumují kulaté koláče (pie, v angličtině čteno „pí") a oslavují Archiméda. Ten definoval toto číslo jako poměr obvodu kruhu k jeho průměru a žáci se bez něj neobejdou ve škole při výpočtech, např. u obvodu a obsahu kruhu, nebo u objemu koule. Pro lepší pochopení při výuce mohou posloužit různé předměty tvaru koule nebo kruhu, které děti dobře znají z běžného života, jako jsou třeba balón, ať už kopací nebo nafukovací, glóbus nebo například plavecký kruh.

 

Výsledky vyhledávání

doprava

nyní od

29,- Kč

image/svg+xml zasilkovna

Více jak 10 let na trhu

Provozujeme E-shop již přes 10 let a máme tak mnoho zkušeností a mnoho spokojených zákazníků, kteří se k nám rádi vracejí. Jsme připraveni Vám nabídnout široký sortiment zboží za skvělé ceny.

30 dní na vrácení zboží

Chápeme případnou změnu názoru a proto Vám umožňujeme do 30 dnů vrátit zakoupené zboží bez udání důvodu

837 ks zboží nejen pro děti skladem

Ve vlastním skladu evidujeme nyní 837 ks zboží nejen pro děti, které jsou připraveny ihned k dodání