Svatá Lucie noci upije, ale dne nepřidá

Svatá Lucie noci upije, ale dne nepřidá

Na dnešní den 13. prosince připadá svátek svaté Lucie, ke kterému se váže mnoho pověr a zvyků. Nejznámějším z nich je asi rčení „Svatá Lucie noci upije, ale dne nepřidá". Toto úsloví pochází z 16. století, z doby před přechodem na gregoriánský kalendář, kdy zimní slunovrat připadal na dobu okolo 13. prosince. V dnešní době to již neplatí, zimní slunovrat a tedy nejdelší noc v roce nyní nastává 21. nebo 22. prosince.

Od dnešního dne se postupně začíná o minuty prodlužovat odpolední sluneční svit, slunce ale během dne déle svítit nebude. O to, co bude později večer zapadat, o to bude ale ráno později vycházet a celková délka slunečního svitu se začne prodlužovat od již zmiňovaného zimního slunovratu. Tento astronomický jev je způsoben geometrií dráhy Země kolem Slunce. A nyní už je zcela jasné, že ho skutečně vystihuje lidové přísloví o tom, jak Lucie noci upije, ale dne opravdu nepřidá.

Během dalších zimních měsíců hovoří známá lidová přísloví o dalších posunech slunečního svitu a po 1. lednu je už den opravdu delší "o slepičí krok", 6. ledna na Tři krále pokročil den "o tři kroky dále" a 2. února na Hromnice, že je ho "o hodinu více".

A když už jsme u těch dlouhých tmavých nocí, nebylo by špatné dětem pořídit do jejich pokojíčků některé zajímavé svítící předměty z našeho eshopu, jako je například LED lampička Frozen nebo svítící povlečení Příšerky, případně můžete vybírat z ostatních podobných produktů v těchto kategoriích na našich stránkách.

Na závěr ještě zmínka o samotném jménu Lucie, toto jméno pochází z latinského slova „lux", které znamená „světlo" a Lucie je tedy „světlá" či „zářící".  A jedná se 10. nejčastější ženské jméno v České Republice. 

Výsledky vyhledávání

doprava

nyní od

29,- Kč

image/svg+xml zasilkovna

Více jak 10 let na trhu

Provozujeme E-shop již přes 10 let a máme tak mnoho zkušeností a mnoho spokojených zákazníků, kteří se k nám rádi vracejí. Jsme připraveni Vám nabídnout široký sortiment zboží za skvělé ceny.

30 dní na vrácení zboží

Chápeme případnou změnu názoru a proto Vám umožňujeme do 30 dnů vrátit zakoupené zboží bez udání důvodu

837 ks zboží nejen pro děti skladem

Ve vlastním skladu evidujeme nyní 837 ks zboží nejen pro děti, které jsou připraveny ihned k dodání