Jak vybrat to správné jméno pro miminko?

Jak vybrat to správné jméno pro miminko?

V průběhu těhotenství Vás čekají různá rozhodnutí, některá důležitá více, jiná méně. Jedním z nich bude i výběr správného jména pro miminko. Ne vždy je toto rozhodnutí jednoduché. Vybrat takové jméno, které bude vaše dítě nosit pravděpodobně celý život, bude jej denně slýchat a v budoucnu se jím bude „prezentovat".

V některých rodinách je výběr jména jasný, jméno se dědí i několik generací po rodičích. Pro Vás, kteří nechcete, aby se Vaše dítě jmenovalo stejně jako vy, a v budoucnu by Vás příbuzní a známí rozlišovali jako „malej" a „velkej" Honza (resp. „mladej" a „starej" Honza), je určen tento článek. V dnešní době můžete vybírat i ze spousty neobvyklých jmen, jen je potřeba volit s rozmyslem.

Mezi v Česku nejoblíbenější jména pro narozené děti stále patří Jan a Jakub, v případě klučičích jmen, a u holčiček vedou Eliška a Tereza. Pokud se ovšem rozhodnete pro tato „top" jména je potřeba počítat s tím, že pokud na dětském hřišti zavoláte na svoji holčičku nebo chlapečka, je možné, že přiběhnou možná i dvě další děti. Podobně to bude pokračovat ve školce nebo škole.

Někteří rodiče mohou při výběru brát v úvahu i samotný význam a původ jména. Každé jméno má svůj význam, svoje vlastnosti. Pro některé rodiče je naopak důležité, jak budete své miminko oslovovat, zda jde k vybranému jménu vytvořit dostatečné množství zdrobnělin.

Jedním z dalších možných kritérií při výběru jména může být rozestup mezi narozeninami a samotnými jmeninami, případně i Vánocemi. Například Adam nebo Eva, narození v prosinci, kteří mají i svátek na Vánoce jsou ukázkovým případem, jak by to nemuselo dopadnout.

Pokud chcete brát v úvahu „melodičnost" jména a zohlednit i krásy češtiny, jméno můžete se pokusit sladit jméno s příjmením. Vybrat takové jméno, které bude celé hezky znít, především spojení cizích a českých jmen, ale také, když příjmením je křestní jméno, není vhodné dát takové i jméno křestní, například Petr Petr. Sladit, také znamená i myslet na délku celého jména. Tedy při dlouhém příjmení vybrat raději kratší křestní jméno a u krátkého příjmení opačně, zvolit delší křestní jméno. Dbejte i výslovnosti celého jména, např. křestní jméno by nemělo končit na písmeno (hlásku), kterou začíná příjmení.

Máte manžela cizince, zvažujete život v zahraničí nebo má jen cizojazyčné příjmení? Je dobré i takové možnosti zvážit a vybírat případně taková jména, která nejsou složitá pro výslovnost v zahraničí. Ale i tak dbát na to, aby jméno bylo vhodné i pro české prostředí.

A teď už jen s chutí do toho, kalendář do rukou a můžete kroužkovat a vybírat favority. 

Výsledky vyhledávání

doprava

nyní od

29,- Kč

image/svg+xml zasilkovna

Více jak 10 let na trhu

Provozujeme E-shop již přes 10 let a máme tak mnoho zkušeností a mnoho spokojených zákazníků, kteří se k nám rádi vracejí. Jsme připraveni Vám nabídnout široký sortiment zboží za skvělé ceny.

30 dní na vrácení zboží

Chápeme případnou změnu názoru a proto Vám umožňujeme do 30 dnů vrátit zakoupené zboží bez udání důvodu

837 ks zboží nejen pro děti skladem

Ve vlastním skladu evidujeme nyní 837 ks zboží nejen pro děti, které jsou připraveny ihned k dodání